Sint en Piet zaten te denken, wat ze jou dit jaar eens zouden schenken

Jaaa, het is weer zover! Heb jij je surprise al af?

Pakjesavond staat weer voor de deur en dat betekent tijd voor het maken van surprises en het belangrijkste niet te vergeten, het Sinterklaasgedicht! Sinterklaas is altijd een gezellige periode van de maand december. Lootjes trekken, surprises maken, chocolade letters kopen en gedichten maken. Hoewel het vooral een kinderfeest is, vieren wij ouderen het ook nog door middel van het maken van surprises voor elkaar. Het leukste is het kopen van de cadeautjes en het in elkaar knutselen van de surprise, maar dan… het gedicht… Ik denk dat de meeste mensen dit het mindere gedeelte vinden dat bij de surprise hoort, maar een Sinterklaasgedicht hoort er wel echt bij! Zonder gedicht is het niet compleet! Ik zie er nooit zo tegen op om een gedicht te maken, want voor mij is het alleen maar leuk dat ik weer creatief met taal bezig kan zijn. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen het een leuke bezigheid vindt. Tegenwoordig zijn er genoeg sites te vinden waarop je kant-en-klare gedichten kunt vinden, maar dan is de kans groot dat iemand anders precies hetzelfde gedicht als jou heeft en dat is ook niet de bedoeling. De kunst is juist om een zo origineel mogelijk gedicht te maken dat bij de persoon hoort waarvoor je het maakt. De standaardopeningszin ‘Sint en Piet zaten te denken, wat ze jou dit jaar eens zouden schenken’ kennen we nu wel!
Bedenk van tevoren wat je in je gedicht naar voren wilt brengen. Wil je dat het gedicht betrekking heeft op het cadeau of wil je juist iets vertellen over de kwaliteiten van de ontvanger van het cadeau?
Met het oog op de Zwartepietendiscussie kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om dit onderwerp terug te laten komen in het gedicht: ‘Sinterklaas is een feest voor kinderen, en door die Zwartepietendiscussie laten we ons daarom niet verhinderen’, ‘Zwarte Piet was even bang dat hij niet meer welkom was in Nederland, na al die discussies in de krant’.
Voor je begint met het schrijven van een gedicht is het ook belangrijk om te weten wat voor soort rijm je wilt gaan gebruiken. De meest gebruikte rijm bij Sinterklaasgedichten is gepaard rijm (AABB):

De sint zat te denken,
wat hij jou zou schenken.
Hij heeft gezocht in alle gaten en hoeken
om voor jou wat leuks uit te zoeken.

Een ander soort rijm is omarmend rijm (ABBA):

Sint liep te denken,
Een boek of een bon
Of een flesje lotion,
Wat moest hij jou schenken?

De laatste rijmsoort die je kunt gebruiken bij een Sinterklaasgedicht is gekruist rijm (ABAB):

Sint liep te denken
Een boek of een bon
Wat moest hij jou schenken
Een flesje lotion?

Door dit eerst te bepalen, weet je ook welk rijmwoord je moet zoeken. Wanneer je een leuke zin bedacht hebt, maar geen rijmwoord kunt vinden voor de volgende zin kun je nog altijd de hulp gebruiken van de vele rijmwoordenboeken op internet. Op deze sites kun je het woord intypen waarvoor je een rijmwoord zoekt en je krijgt dan een hele lijst met mogelijke rijmwoorden die je kunt gebruiken. Dit vergemakkelijkt het maken van een Sinterklaasgedicht enorm!

Heb jij je gedicht nog niet af? Hieronder een aantal handige sites:
http://www.rijmwoordenboek.net/
http://www.leukespreuk.nl/gedichten_sinterklaas.htm
http://www.sinterklaasgedichten.com/sinterklaasgedicht-maken.php
http://www.de-rijmpiet.nl/beginzinnen.html

Hopelijk heb ik je wat inspiratie kunnen geven en heb je dit jaar het origineelste Sinterklaasgedicht ooit!

Fijne Sinterklaas en vooral veel dichtplezier!

 

Ga voor meer leuke taalartikels naar mijn taalblog Taal & ik!

Advertenties

4 gedachtes over “Sint en Piet zaten te denken, wat ze jou dit jaar eens zouden schenken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s