De irritantste taal- en spelfouten op social media

Ben ik de enige die zich daaraan ergert? Die vreselijke taal- en spelfouten die mensen maken als ze een status op Facebook plaatsen of een WhatsApp-bericht vol met spelfouten waarin je moet gaan puzzelen wat iemand je probeert te zeggen. Ik erger me er groen en geel aan! Ik heb zo vaak de neiging om iemand te gaan verbeteren op Facebook. Je leest het toch zeker even na, voordat je iets post op Facebook of Twitter? Of ben ik echt de enige die dat doet? Ik bedoel, iedereen kan lezen wat je op internet plaatst en door je taal– en spelfouten zal je bericht niet bepaald serieus worden genomen. Natuurlijk mag je afkortingen gebruiken, want je bent beperkt tot een aantal karakters. Maar gebruik de afkortingen dan alsjeblieft correct.

Misschien ligt het wel aan mij en zie ik gewoon overal fouten en wil ik anderen de hele tijd verbeteren. Als student van de Vertaalacademie ben ik natuurlijk de hele dag met taal bezig en kleine taalfoutjes vallen me dan ook meteen op. Toch denk ik dat er zeker veel meer mensen zijn die zich hieraan storen.
Wat erger ik me bijvoorbeeld aan dt-fouten. Het is toch echt ‘ik vind’ zonder een –t. Ik begrijp dat mensen hier moeite mee hebben, want er zijn zoveel grammaticaregels en uitzonderingen, maar zoek het dan in ieder geval even op voordat iedereen je fout kan lezen. En als je de regel uiteindelijk doorhebt, is het niet eens zo moeilijk.
Een ander voorbeeld is het gebruik van ‘enigste’. Dit woord bestaat niet mensen! Het is toch echt ‘enige’ en niet ‘enigste’. Als het goed is, heb je dat gewoon op de basisschool geleerd.
Wat ik ook echt vervelend vind, is als mensen geen hoofdletters en leestekens gebruiken. Op de basisschool heb je geleerd dat je elke zin met een hoofdletter begint en eindigt met een punt. Ik dacht dat de punt op het toetsenbord toch niet zo heel moeilijk te vinden is.

De fout die ik ook steeds vaker voorbij zie komen op social media, is het gebruik van ‘me’ in plaats van ‘mijn’. Waarschijnlijk komt deze fout voort uit de spreektaal, hoewel ik het zelfs niet eens in de spreektaal zou gebruiken… Eerlijk gezegd, snap ik niet echt waarom mensen deze fout maken, want deze grammaticaregel leer je al op de basisschool en is echt niet zo moeilijk. ‘Mijn’ is een bezittelijk voornaamwoord: ‘MIJN fiets’. ‘Me’ is een wederkerend voornaamwoord en wordt gebruikt wanneer je naar jezelf verwijst: ‘Snap je ME?’
Als we het dan toch over bezittelijke voornaamwoorden hebben, ‘jou’ is géén bezittelijk voornaamwoord! Veel mensen hebben waarschijnlijk niet door dat ze het fout gebruiken, omdat deze fout zo vaak wordt gemaakt. Het is toch echt ‘jouw fiets’ en ‘jouw iPod’. Niet zo moeilijk om te onthouden, dacht ik toch.

De fout waar ik me misschien wel het meest aan stoor is het gebruik van ‘hun’ als onderwerp. ‘Hun hebben dat gezegd’, is echt niet correct. ‘Hun’ is een bezittelijk voornaamwoord en gebruik je dus niet als onderwerp. Het moet zijn, ‘ZIJ hebben dat gezegd’. Dit is net zo irritant als het gebruik van ‘kennen’ in plaats van ‘kunnen’ of ‘leggen’ in plaats van ‘liggen’. Ik kan zo nog blijven doorgaan met het opnoemen van irritante taal- en spelfouten, maar dit zijn denk ik toch wel de meest voorkomende en de meest irritantste fouten die je regelmatig ziet voorbijkomen op social media.
Niet alleen op social media worden zoveel fouten gemaakt, ook op reclameborden in winkels bijvoorbeeld. De leukste en grappigste taalvoutjes vindt je op http://www.taalvoutjes.nl.

Aan welke taal- en spelfouten erger jij je het meest? Laat het me weten!

 

Ga voor meer leuke taalartikels naar mijn taalblog Taal & ik!

Advertenties

4 gedachtes over “De irritantste taal- en spelfouten op social media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s